RHS Rosemoor


“To see the world, things dangerous to come to,
to see behind walls, draw closer,
to find each other, and to feel.
That is the purpose of life”
Secret Life of Walter Mitty

Our brief was to create an environment in which groups of 60 plus children and their teachers would be inspired to learn about the natural world around them.
 
The Peter Buckley Learning Centre nestles under and around a 300-year-old oak tree at the edge of the Rosemoor formal gardens and the interconnected day-lit classrooms spill out onto a south-facing teaching terrace. The large over-sailing roof offers year-round weather-protected teaching opportunities, as well as capturing large volumes of rainwater which is harvested for plant cultivation.
 
The building is simple to run with spaces naturally ventilated and flooded with natural daylight. Daylight modelling was carried out to ensure very high levels of daylight design and in conjunction with thermal modelling to optimise the passive design of the building, ensuring comfortable conditions throughout the year.
 
The highly insulated timber frame ensures that negligible space heating is required. The design includes a large thermal storage tank fed by solar panels and a log boiler that consumes timber grown on-site.
 
Gale & Snowden developed the biomass strategy for the RHS, where plantation timber is felled two summers in advance of consumption. It is logged the following year and moved and stored in a purpose-built store adjacent to the wood burning plant. The log boiler was specified to suit the timber source available.
 
Sustainable materials and products were specified throughout. This included green oak cladding, cellulose fibre insulation, mineral and plant-based paints and stains, linoleum flooring, careful selection of sheathing materials and triple-glazed windows and doors. As with all Gale & Snowden projects, the use of materials such as PVC was avoided.
 
The centre has proved very popular with local schools and those further afield. Gale & Snowden are delighted to have been afforded the opportunity to have worked with the Royal Horticultural Society.

  • Building
    Educational
  • Location
    Greater Torrington, Devon
  • Completed
    2018
  • Client
    The Royal Horticultural Society