Pickhurst

Landscape and listed building renovation

The brief was for an ecological refurbishment and extension of Grade II Listed 17th Century house and integrated ecological landscape design.

 

Building (project on hold):

 

  • Remove dilapidated 20th Century extensions
  • High standard of design and comfort
  • Super insulation throughout - reduction of heating by 2/3rds
  • Purpose designed, high performance oak windows and doors - superior thermal performance, weathering and security
  • In-wall micro bore and underfloor heating
  • Renewable energy - solar panels, wood burning and energy management centre
  • German solid brick construction and earth plaster
  • Passive ventilation
  • Terraced grass roof garden
  • Underground brick vaulted cold store for fresh fruit and vegetables
  • Organic paints, stains and waxes throughout

 

Landscape (constructed):

 

  • Grey water filtration to feed Aquaculture pond
  • Rainwater collection, storage and filtration to supply building and overflow to Aquaculture pond and irrigation system
  • Black water (sewage) treatment reed bed system - bark pits, gravel bed and reed ponds leading to wildlife pond
  • Nutrient recycling system from Aquaculture pond, reed beds and wildlife pond, to provide food for woodland gardens and walled vegetable garden
  • Wildlife habitat creation and wildlife ponds
  • Extensive tree and shrub planting including shelter belts and wildlife corridors
  • High food yielding forest and vegetable gardens